20 Şubat 2015 Cuma

İran, Milli Arama Motoru Yooz'u Kullanıma Sundu!

İran, tartışmalı nükleer programı üzerinde batılı güçlerin dayattığı internet ile ilgili yaptırımları yenmek için Yooz denilen milli arama motorunu hayata geçirdi. Yooz'un 1 milyar Farsça site arama kapasitesine sahip olduğu söyleniyor.
İran İletişim ve Enformasyon Başkanlığı'na bağlı olarak yooz.ir alan adı altında çalışacak olan web arama motoru, rakipleri Google, Yahoo, Bing ve Yandex'e göre çok daha hızlı ve güvenilir olacak. 



Proje yöneticisi Mehdi Naghavi Yooz'la ilgili olarak 'Batılı ülkeler tarafından İran'a uygulanan internet kısıtlamalarının etkisiz kalacağını' açıkladı. Arama motorunun İlk aşamada '1 Milyar Farsça siteyi arama kapasitesine sahip' olduğunu belirten Naghavi; 'bir sonraki aşamada Farsça, Arapça ve İngilizce sitelerin de eklenceğini ve bu sayede de Yooz'un 6 milyar arama kapasitesi'ne ulaşacağını söyleyerek son aşamada da '24 milyar arama kapasitesi'ne erişeceklerini ifade etti.
İran milli arama motoru Yooz'un İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla hayata geçirildiği ve bundan sonra 'milli internet' çalışmalarına daha da hız verileceği gelen bilgiler arasında.
Arama motorunda ararken neden sağdan sola diye sorabilirsiniz. Bunun sebebi Arapça dilidir. Ne diyelim darısı ülkemizin başına :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder