10 Mart 2015 Salı

Dünyanın İlk Cortex-A72’li Yonga Seti MWC 2015’te Tanıtıldı!



MediaTek MT8173 Prototip tablette çalıştırıldı
   Geçen hafta yapılan MWC 2015etkinliği sayesinde Cortex-A72 işlemcisini MediaTek 8173yonga setinde görmüş olduk.Gelin size Cortex-A72 işlemcisine sahip yonga setinin teknik özelliklerinden bahsedelim.
   Yonga seti 2.4GHz saat hızına çıkabilen  64-bit dört-çekirdekli işlemciye sahip.Fakat işlemcilerin hepsi aynı saat hızında çalışmıyor.Yonga setinin iki çekirdeğinde Cortex A72 işlemcisi ve diğer ikisinde ise Cortex A53 var.Böyle farklı model işlemci kullanılmasının nedeni ise yonga setinin enerji tasarrufu sağlayan big.LITTLE teknolojisine sahip olması.



   MediaTek’in işlemciyi üretirken TMSC’nin 28nm’lik üretim sürecini kullanması düşük maliyeti amaçladığından dolayı olduğu söyleniyor.Eğer yongaseti 20nm veya 14nm üretim süreci kullanılarak yapılsaydı daha yüksek bir fiyata sahip olacaktı.

   Yonga seti grafik işlemcisi olarak PowerVR GX6250 GPU modelini kulanıyor.Grafik işlemcisi aynı zamanda 2560×1600 piksel çözünürlüğünde 60fps ve 120Hz ekran görünümü desteği de sağlıyor.Daha öncede belirttiğimiz gibi yonga seti şu an için prototip bir tablet üzerinde çalışıyor.Yani yonga seti tablet kullanımını hedef alıyor. Aynı zamanda tabletin prototip olduğu düşünülürse çalışmasında görünene göre hiç bir sıkıntı yok.
   Yonga seti orta sınıf tablet modelleri için çıkarılmış.Hangi tablet modeline geleceğini kestirmemiz bu açıdan pek te kolay değil.Eğer MT8173 yakın bir zamanda çıkarsa Cortex-A72işlemcisini kullanan ilk yonga seti olma ünvanını alabilir. MediaTek’in açıklamasına göre ise bu yonga setine sahip cihazlar yılın ortalarına doğru satışa sunulacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder